Grip op je bakkerij groot succes

De deelnemers aan de eerste training van Bakkerswereld, Koopmans Meel en Dawn Foods hebben in maart 2015 hun programma succesvol afgerond. Persoonlijke ontwikkeling heeft de kandidaten gemaakt tot steviger ondernemers.
 


De laatste bijeenkomst van Grip op je bakkerij vond plaats op de locatie waar een halfjaar geleden ook de aftrap voor de sessies werd gegeven: bakkerij-restaurant Vroeg in Bunnik. Daar startte in juli 2014 de inspiratietour, die vervolgens langs Slagerij Aad van Eijk in Voorschoten en Parkcafé Groen in Hoofddorp voer. De deelnemers denken daar geregeld aan terug; ze praten nog steeds enthousiast over de professionaliteit en de liefde voor het vak die ze daar zagen.


Certificaat

Trainer-coach Rob Mali van Exellior heeft de deelnemers in die tijd steeds begeleid en mocht hen na afloop het certificaat uitreiken. Dat deed hij samen met Marijke Buijs, hoofdredacteur van Bakkerswereld. Heet van de naald had Buijs daar goed nieuws: ‘We gaan deze training dit jaar opnieuw verzorgen. Zeker na jullie enthousiaste verhalen denk ik dat we meer ondernemers op weg kunnen helpen met dit traject.’


Persoonlijke groei

Het certificaat is voor de deelnemers meer dan een proeve van goed gedrag; zij hebben in een halfjaar tijd daadwerkelijk meer grip op hun bedrijf gekregen. ‘Ze zijn steviger komen te staan als ondernemers’, vertelt Rob Mali. ‘Wat ik zie is een mooie mix van technische aanpassingen, concrete zaken die in de bedrijfsvoering zijn toegepast – en persoonlijke ontwikkeling. De ondernemers hebben persoonlijk een groei doorgemaakt, durven vaker uit hun comfortzone te komen om werkelijk iets te veranderen. Doelbepaling is daarbij een terugkerend vast trainingsonderdeel. Waar wil je heen, wat is je visie en hoe krijg je je mensen mee’, aldus Mali.

Bij de uitreiking van de certificaten beklemtoonde Mali het bij iedere kandidaat nog eens. ‘Ga je het doen’, vroeg hij. Met het voorzichtige antwoord ‘Ik ga het proberen’, nam hij ook deze laatste sessie geen genoegen. ‘Ga je het doen, beloof je plechtig dat je gelooft in wat je zelf kunt!? Want je kunt vijf keer meer dan je zelf denkt’, sprak hij bijvoorbeeld deelneemster Mieke Roef van Bakkerij van der Kletersteeg uit Hooglanderveen toe. Die toezegging kreeg hij.

Uit de verhalen van de bakkerij-ondernemers komt ook naar voren dat ze de openheid in de groep en het uitwisselen van ervaringen en ideeën prettig hebben gevonden. In dat vertrouwen zullen de ondernemers elkaar in de toekomst opnieuw opzoeken.


»Bekijk meer artikelen over Grip op je bakkerij op de website van Bakkerswereld

Deelnemers Grip op je bakkerij 2014 aan het woord

‘Ik heb geleerd dat goed ondernemerschap vaak in kleine dingen zit’

- Christiaan Beunders, Bakkerij Beunders te Enschede

‘Grip op mijn deeg had ik wel. Nu heb ik ook grip op mijn onderneming’

- Bastiaan Lurvink, Bakkerij Aloys Lurvink te Doetinchem

'Ik geloof veel meer in mijn eigen kracht’

- Mieke Roef, Bakkerij van de Kletersteeg te Hooglanderveen

Vakmedianet gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en af te stemmen op uw vakmatige interesse. Meer informatie over het gebruik van cookies.